Skip to content

Legionella pneumophila

Legionella pneumophila is een bacterie die de ziekte legionellose kan veroorzaken. Deze ziekte zou kunnen ontstaan wanneer men de bacterie inademt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren tijdens het douchen, of bij aanraking met een sproei-installatie waarbij aerosolen vrijkomen. Water met de Legionella Pneumopohila  bacterië is alleen schadelijk wanneer men de fijne waterdeeltjes (aerosolen) inademt en deze dus inaanraking komen met de longen.

Vergroting van de Legionella Pneumophila bacterië
Vergroting van de Legionella Pneumophila bacterië

Welke ziekte kunnen wij krijgen van de Legionella Pneumopohila bacterie:

De ziekte veroorzaakt door de Legionella bacterie kan in verschillende vormen komen. De lichtste infectie variant hierin is de griepvariant. Deze is meestal maar tijdelijk van aard. De zwaarste infectie daarin tegen, de veteranenziekte, lijkt op een zware longontsteking. De laatste is een chronische longaandoening met in het slechtste geval een mogelijk dodelijke afloop.

Wat zijn symptomen van de veteranenziekte?

De tijd tussen besmetting met de bacterie en de eerste ziekteverschijnselen is 2 tot 18 dagen. Verschijnselen zijn: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, een ziek gevoel, hoge koorts, hoesten, kortademigheid, grote vermoeidheid en verwardheid.

Wat zijn de symptomen bij een Legionella-griep (de lichtere vorm)?

Gedurende twee tot vijf dagen ondervindt men lichte griepachtige verschijnselen zoals: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Onderscheid met andere vormen van griep is eigenlijk niet te maken. De ziekte is in deze lichte vorm niet gevaarlijk, de klachten kunnen zonder behandeling overgaan.