De membraanfilter bestaat uit een bundel hollevezelmembranen in een buis. De ruimte tussen de membranen en de buis wordt hermetisch afgesloten met epoxyhars.
Doordat de membranen maar een lage drukval nodig hebben, kan de filter erg compact gemaakt worden. Dat maakt hem bij uitstek geschikt aan het gebruikspunt.
Filtratietechnieken:
Twee filtratietechnieken:
- Bij de ‘Dead End’ Filtratietechniek (zie fig. 1) stroomt het water van buiten naar binnen. De uitgefilterde deeltjes en bacteriën blijven achter in de poreuze membraanwand. Die slibt daardoor langzaam dicht. Wanneer het debiet (doorstroomsnelheid) afneemt, moet de filter vervangen worden. Deze techniek passen we hoofdzakelijk toe in de Legionella veilige douches, In Line filters en Dual Stage filters. Een mooi voorbeeld van toepassing van het membraanfilter is onze Anti Legionella douchekop
- In de ‘Forward Flush’ Techniek (zie fig. 2) wordt het membraan van binnenuit aangestroomd. De uitgefilterde deeltjes, bacteriën en virussen worden aan de binnenkant tegengehouden. Bij deze techniek is het mogelijk de stroom om te keren waardoor het gefilterde, zuivere water de binnenkant van het membraan schoonspoelt. Het vuil wordt onderaan afgevoerd.
Zuiveringsnormen:
De membraanfilters voldoen aan de hoogste zuiveringsnormen. De Ultra-Filtratie membranen voldoen zelfs aan de hoogste standaard ter wereld. Dat zijn de US EPA criteria voor micro-biological water purifiers, nl > 6 log (99,9999%) voor bacteriën en > 4 log (99,99%) voor virussen.
Levensduur van de filter:
Er bestaan brede en onvoorspelbare variaties in de aard en concentratie van microdeeltjes (2-5 µm en onzichtbaar) in water. Daardoor is de levensduur van een filter afhankelijk van lokale wateromstandigheden en het al dan niet aanwezig zijn van voorfiltratie. De levensduur van een filter kan worden benaderd door de concentratie van de microdeeltjes in het water te meten door middel van de SDI (Silt Density Index) methode.